Εδώ Ακούμε Την Καλύτερη Μουσική Της Πόλης! Ακούμε FRESH RADIO Athens
Αν θέλεις να ενεργοποιηθεί ο player και να ακούσεις το καλύτερο iRadio της πόλης απλά πάτα play !

ΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΓΙΝΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΣΟΥ !!!! ΑΠΛΑ ΖΗΣΕ !!!! ΕΧCLUSIVE INTERVIEW

Share it:
Tα ναρκωτικά, το αλκοόλ, ο τζόγος , θεωρούνται μια από τις μεγαλύτερες πληγές της σημερινής ανθρωπότητας.  
Οι βλαβερές συνέπειες τους αφορούν την υγεία και την κοινωνική, οικονομική, ζωή των ανθρώπων.
Η τάση προς τις χημικές ουσίες, το αλκοόλ, το τζόγο αποτελεί μια σιωπηρή και παθητική αντίδραση κατά της σημερινής κοινωνικής οργάνωσης και ζωής γενικά ( καταναλωτική κοινωνία, απρόσωπες σχέσεις , άγχος κλπ. ) και μια διαμαρτυρία εκείνων που δε βρίσκουν καμία ικανοποίηση πλέον από τους εαυτού τους και τους άλλους μέσα στα όρια του συνηθισμένου και φυσιολογικού τρόπου ζωής.

Συναντήσαμε τον Φάνη, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΑΡΩΓΗ 12 και
κάναμε μια εξαιρετική συζήτηση  για τα  άτομα  με εθισμό στα ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο και εξαρτήσεις γενικότερα. 
F.M: Φάνη, μίλησε μας για το κέντρο συμβουλευτικών υπηρεσιών…ΑΡΩΓΗ 12.
Η «Αρωγή 12+» είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος που ασχολείται με προβλήματα εθισμού, σε ενημερωτικό, συμβουλευτικό και θεραπευτικό επίπεδο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία γονέων, συμβούλων ψυχικής υγείας και ευαισθητοποιημένων ατόμων, η οποία προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κάθε μορφή εθισμού, με έμφαση στις ουσίες, ναρκωτικά και αλκοόλ.
F.M: Πότε δημιουργήθηκε;
Eλένη μου, δημιουργήθηκε περίπου στα μέσα του 2010, αφού είχαμε δημιουργήσει το συμβουλευτικό κέντρο ΑΡΩΓΗ οι γονείς των παιδιών που συμμετείχαν στα προγράμματα,  μας παροτρύνανε να δημιουργήσουμε ένα σύλλογο για να ακούγεται αυτή η ματιά , λόγω του ότι ακόμα το ελληνικό κράτος δεν έχει εντάξει στα προγράμματα του τον θεραπευτικό τρόπο των 12 βημάτων.  Έτσι ξεκίνησε η Αρωγή 12+ με σκοπό να ενημερωθεί το ελληνικό κοινό για την διαταραχή του εθισμού.
O στόχος του συλλόγου είναι να ακουστεί στην Ελλάδα μας, αυτή  η διαφορετική ματιά για τις εξαρτήσεις και όχι μόνο! Εμείς ξεχωρίζουμε τον εθισμό από την εξάρτηση. Ο εθισμός  είναι μια διαταραχή προσωπικότητας . Γεννιέσαι με αυτό και προκύπτει στην ζωή σου με μια λέξη ανωριμότητα διαχείρισης γιατί στην αρχή σου καλύπτει «τα προβλήματα» και σου δίνουν λύση σε αυτό που αισθάνεσαι . Έχει αποδειχτεί και στην Αγγλία με μαγνητική εξέταση ότι υπάρχει εγκεφαλική δυσλειτουργία παράλληλα στις εθισμένες προσωπικότητες. Δηλαδή  δεν έχουμε ένα άνθρωπο με την ίδια «ντοπαμίνη» με ένα φυσιολογικό άνθρωπο. Συνεπώς, προκύπτει ότι υπάρχει  ένα ελαττωματικό εγκεφαλικό σύστημα, επιβράβευσης – «ντοπαμίνη». Η ουσία υπεύθυνη για αίσθηση ευχαρίστησης . Επομένως, τα « κενά» και το «ανικανοποίητο» που υπάρχουν στους ανθρώπους με το πρόβλημα δεν είναι λόγω των εξαρτήσεων τους αλλά και όταν καταφέρουν την αποχή συνεχίζεται να νιώθουν διαφορετικά. Συνεπώς, ο ναρκομανής, ο αλκοολικός, ο βουλιμίας,  ο εθισμένος στο τζόγο από πίσω κρύβουν αυτή τη σοβαρή διαταραχή του εθισμού. Χωρίς την βοήθεια, θα προσπαθούν αλλά θα ξαναγυρίζουν στο πρόβλημα.  Εμείς λοιπόν, στο ΑΡΩΓΗ, έχοντας κοινό χαρακτηριστικό το πρόβλημα και παράλληλα έχοντας βρει μια λύση που αποδίδει κρίναμε να δημιουργούμε διάφορες δράσεις ώστε να ακούγεται το πρόβλημα.

F.M: Ποιες είναι οι δράσεις που κάνετε;
H«Αρωγή12+» διοργανώνει τακτικά φιλανθρωπικές εκδηλώσεις – δράσεις (το «From Zero Be Your Own Hero, There is life now», «ΕΠΙΛΕΓΩ ΖΩΗ», «THE BATTLE» + ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ,» , «GRAFTS» + ΕΠΙΛΕΓΩ ΖΩΗ κ.α).
ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ:
«From Zero Be Your Own Hero, There is life now» («ΓΙΝΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΣΟΥ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ) η ΚΑΜΠΑΝΙΑ μας με τα μπλουζάκια με το αισιόδοξο μήνυμα που αγκάλιασαν διάφοροι επώνυμοι, προσπαθώντας να καθιερωθεί όπως αντίστοιχη καμπάνια με τον καρκίνο του μαστού.
«ΕΠΙΛΕΓΩ ΖΩΗ» Μαραθώνιοι με dance aerobics, zumba, hip hop με την ενεργό συμμετοχή διακεκριμένων δασκάλων, σχολών αεροβικής και γυμναστηρίων.
«NO LIMITS» + ΕΠΙΛΕΓΩ ΖΩΗ  οι μαχητές των ring δίπλα στους μαχητές της ζωής υποστηρίζοντάς μας με μέρος των εσόδων από τις διοργανώσεις τους.
«GRAFTS» + ΕΠΙΛΕΓΩ ΖΩΗ δείχνοντας  την ευαισθητοποίησή της η σχολή «GRAFTS» , από την πιο αναγνωρισμένη στο χώρο των γυμναστών υποστηρικτών μας με μέρος των εσόδων τους από τα συνέδρια.

«Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» + HUGS NO DRUGS δημιουργώντας ένα flashmob με τη συμμετοχή 300 εθελοντών χορευτών από την γνωστή πανελληνίως σχολή χορού.

EDWARD JEANS + «DON’T DRUG, DANCE WITH YOUR JEANS!!» χρησιμοποιώντας ως όχημα τη νεανική ένδυση και τη δυναμική ενός unisex urban fashion brand προκειμένου να επικοινωνήσει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι υπάρχει λύση στο σκληρό αγώνα κατά των ναρκωτικών!
THE BATTLE + ΕΠΙΛΕΓΩ ΖΩΗ οι μαχητές των ring δίπλα στους μαχητές της ζωής υποστηρίζοντάς μας με μέρος των εσόδων από τις διοργανώσεις τους.
APOCALYPSE + ΕΠΙΛΕΓΩ ΖΩΗ οι μαχητές των ring δίπλα στους μαχητές της ζωής υποστηρίζοντάς μας με μέρος των εσόδων από τις διοργανώσεις τους.
F.M: Πως βοηθά γενικά η ΑΡΩΓΗ στους εξαρτημένους από χημικές ουσίες, ποτό, τζόγο ;
Καταρχήν, κάθε εξαρτημένος είναι μια διαφορετική περίπτωση. Η ΑΡΩΓΗ τους ενημερώνει για την διαταραχή, τη μάστιγα του εθισμού τους. Τους  εξηγεί πόσο απαραίτητη είναι η αποχή και ψυχοθεραπεία για μια ζωή μέσα από ομάδες αυτοβοήθειας είτε επαγγελματικές ομάδες ψυχοθεραπείας των 12 βημάτων. Χρειάζεται να ενημερωθεί ο εθισμένος ότι η λύση του είναι μόνο από την ομαδική θεραπεία να μάθει να ζει φιλικά με την διαταραχή του, να αναλάβει τις ευθύνες της ζωής του, να διεκδικήσει το δικαίωμα που έχει  για τη ζωή, να θέσει στόχους που δίνουν νόημα  στη ζωή του.

 F.M: Εθισμένος στα ναρκωτικά  μπορεί να είναι όλοι οι τύποι ανθρώπων , που έχουν οικογένειες, φίλους, δουλειά κλπ. Ποιος πιστεύεις ότι ο πραγματικός λόγος που τους οδηγεί στην χρήση των ουσιών;
Οι λόγοι είναι διάφοροι. Για κάποιους η περιέργεια απλά να τονίσω ότι η διαταραχή του εθισμού προϋπάρχει, οπότε η εθισμένη προσωπικότητα όταν για πρώτη φορά κάνει χρήση η εμπειρία είναι καταλυτική γιατί οι ουσίες του καλύπτουν το πρόβλημα(ανικανοποίητο , ανωριμότητα συναισθημάτων, χαμηλή αυτοεκτίμηση). Αυτόματα αισθάνεται  του.﷽﷽﷽﷽﷽ραχτρς το αντιμετωπσμέθεότι μέσα από την χρήση βρίσκει κάποιου είδους λύση μόνο που αυτή η λύση μπορεί να τους κοστίσει την ζωή. Γενικότερα έχεις δεν έχεις κάποια διαταραχή για μένα η χρήση ουσιών γενικότερα δείχνουν ότι κάποιος δεν αγαπάει τον εαυτό του.

 F.M: Φάνη, υπήρξες και εσύ χρήστης επί δέκα χρόνια … πώς κατάφερες  και «ξεκόλλησες;»;
Μέσα από αυτό το πρόγραμμα των 12 βημάτων από ομάδες-αυτοβοήθειας .ΑΝ και τα τελευταία χρόνια της χρήσης μου προσπαθούσα μόνος μου με διάφορους τρόπους (χάπια γιατρούς απομόνωση),για μένα η ενημέρωση ότι πρόκειται για διαταραχή έπαιξε σημαντικό ρόλο. Εννοώ , δηλαδή, ότι έχω μια αρρώστια δεν είμαι υπεύθυνος για το τι μου συμβαίνει αλλά είμαι υπεύθυνος για το πως το αντιμετωπίζω. Η ταύτιση μέσα σε ομάδες ,είναι καταλυτική!!! Ένας χρήστης ουσιών μπορεί να καταλάβει καλύτερα έναν άλλο χρήστη.

 F.M: Τι  ακούει πλέον  ο κόσμος να του λες σε διάφορες δράσεις που κάνεις με το ΑΡΩΓΗ 12  ; 
Αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι μιλάμε για αρρώστια και ξεχωρίζουμε την εξάρτηση από την διαταραχή. Ευαισθητοποιούμε την κοινωνία να μάθει να βλέπει ΠΡΩΤΑ τον άνθρωπο και μετά την διαταραχή του.

F.M: Πόσο απέχει η ζωή από τον θάνατο; Το σκοτάδι από το φως σε ένα χρήστη ουσιών και ποτού;
Όταν είσαι ενεργός χρήστης ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ρισκάρεις την ζωή σου. Οι στατιστικές λένε ότι καθημερινά πεθαίνουν 15 άτομα μέσο όρο σε όλη τη  παγκόσμια κοινότητα ανά ημέρα.

F.M: Ποια είναι τα «σημάδια» που κάνουν τους γονείς να ανησυχήσουν και να θεωρήσουν ότι τα παιδιά τους κάνουν χρήση ουσιών;
Σε μικρές ηλικίες διαφορές ακραίες στον χαρακτήρα του παιδιού, όπως απομόνωση στο δωμάτιο του, χάσιμο ενδιαφέροντος με το σχολείο είτε τα χόμπι του. Βασικά όταν οι γονείς αντιλαμβάνονται το πρόβλημα ήδη είναι σοβαρά τα πράγματα. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε ουσιαστικές σχέσεις με τα παιδιά μας και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα μας μεταξύ τους, να κάνουμε πραγματικό διάλογο, να τα σεβόμαστε, να εκφράζουμε την αγάπη μας προς αυτά, να είμαστε τρυφεροί , να λύνουμε τις διαφορές μας χωρίς φωνές Η αγάπη είναι η λύση για όλα. 

 F.M: Ποια  θα πρέπει να είναι η στάση  της οικογένειας, των φίλων γενικότερα δίπλα σε ένα άτομο εθισμένο σε ουσίες, αλκοόλ, τζόγο κλπ;
ΟΡΙΑ ΟΡΙΑ ΟΡΙΑ να γίνουν κομμάτι της λύσης και όχι του προβλήματος ,να κάνουν σωστή έρευνα και να ζητήσουν βοήθεια από ειδικευμένους επαγγελματίες εξαρτήσεων και ότι τους προτείνουν να προσπαθήσουν να το βάλουν σε λειτουργία, να τηρήσουν πιστά ό,τι τους πουν. Εν συνεχεία να αποδεχτούν τον άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια , να του δείξουν σεβασμό, αγάπη,  κατανόηση ,σεβασμό και την  αληθινή πρόθεση για βοήθεια.


F.M: Υπάρχει ελπίδα για τους εξαρτημένους από ουσίες , ποτό, τζόγο;
Υπάρχει λύση !!! Αρκεί να το θελήσεις. Να απευθυνθείς σε προγράμματα των 12 βημάτων τον επικρατέστερο τρόπο σε όλη την παγκόσμια κοινότητα.

F.M: Ποια είναι η πιο δύσκολη απεξάρτηση  ο εθισμένος  από τα ναρκωτικά  από το αλκοόλ ή το τζόγο κατά την άποψη σου ;
Για μένα Ελένη, όλοι από πίσω έχουν την ίδια διαταραχή. Για μένα μια εθισμένη προσωπικότητα όταν τα καταφέρνει να μείνει στην ανάρρωση είναι ένα ζωντανό θαύμα Αν ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽νΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟυ προβ ΟΛΑ.ΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟ.Αν αναλογιστούμε ότι μόνο το 2% τα καταφέρνει σε όλο τον κόσμο σε όλα τα προγράμματα.

 F.M: Είναι θέμα ταμπού κάποιος να παραδεχτεί ότι είναι εξαρτημένος από χημικές ουσίες, αλκοόλ, τζόγο ;
Όχι είναι θέμα αρρώστιας!!! Το πρώτο χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας εθισμένης προσωπικότητας είναι ο έντονος εγωκεντρισμός του, επομένως η άρνηση είναι το πρώτο που χρειάζεται να αντιμετωπίσει κάποιος που έχει εθισμό. Δεν έχει να κάνει με ταμπού αλλά με ΑΡΝΗΣΗ. Μόλις παραδεχτείς το πρόβλημα έχεις κάνει το πρώτο βήμα σου προς την λύση.

F.M: Ποια είναι η άποψη σου για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών;
Δεν πιστεύω ότι θα παίξει κάποιο ρόλο στο πρόβλημα ,μιλάμε για διαταραχή οπότε δεν πιστεύω να ωφελήσει στην λύση .

F.M: Ποια είναι  τα όνειρα σου για την ΑΡΩΓΗ 12;
Πρώτα από όλα να έχουμε  όλοι την υγεία μας και να συνεχίσουμε το πολύτιμο έργο μας. Να ακουστούμε μέσα από τις δράσεις μας ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κυβέρνηση και να ρίξει μια διαφορετική ματιά από αυτά που έως τώρα προτείνει ως λύσεις. Προσωπικά πιστεύω ότι τα περισσότερα είναι για συντήρηση και όχι λύση στο πρόβλημα.

F.M: Μέλος στο ΑΡΩΓΗ 12 μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε;
Εννοείται. Η διάθεση χρειάζεται μόνο και ο καθένας μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους. 
F.M: Πως μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας;
Στο τηλέφωνο 2392073407 όλο το 24ΩΡΟ .
Μέσω του site μας WWW.AROGI12.GR
Στο e-mail : AROGIFM@HOTMAIL.COM

F.M: Φάνη , εφόσον σε ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτηση που κάναμε …Θα ήθελα να κλείσεις  τη κουβέντα μας όπως εσύ θέλεις…
Εγώ ευχαριστώ Ελένη, για την όμορφη κουβέντα.
Το μήνυμα μου είναι : ΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΓΙΝΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΣΟΥ !!!! ΑΠΛΑ ΖΗΣΕ !!!!Επιμέλεια : Ελένη Σκιαδά
Share it:

INTERVIEWS

Post A Comment:

0 comments: