Εδώ Ακούμε Την Καλύτερη Μουσική Της Πόλης! Ακούμε FRESH RADIO Athens
Αν θέλεις να ενεργοποιηθεί ο player και να ακούσεις το καλύτερο iRadio της πόλης απλά πάτα play !

ΟΛΟΝΥΧΤΙΟ ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ: Τι συνέβη στη συνεδρίαση του Euro Working Group

Share it:

Στις 14:00 η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα συναντηθεί, εκ νέου, με τους εκπροσώπους των δανειστών μετά τις χθεσινές πολύωρες  μαραθώνιες  διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα.

«Συνεχίστηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και κλείνουμε θέματα», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, έγιναν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα-αντίμετρα και για το ποια είναι τα θετικά μέτρα, είτε στο σκέλος των δαπανών είτε στο σκέλος των εσόδων. «Υπάρχει συμφωνία σε σχεδόν όλο το ‘πακέτο’ των θετικών μέτρων, με μία δύο διαφορές, όπως π.χ. πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος» διευκρίνισε ο κυβερνητικός παράγοντας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα εργασιακά, που επίσης συζητήθηκαν, υπάρχουν ακόμη προβλήματα με το ΔΝΤ, ενώ το θέμα του αφορολόγητου δεν έχει συζητηθεί ακόμη.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια έκλεισε, ενώ έγινε γνωστό ότι θα «κουρεύεται» ο ΦΠΑ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δεν θα «κουρεύονται» οι ασφαλιστικές εισφορές.

Το οικονομικό επιτελείο κέρδισε άλλη μια ημέρα συναντήσεων για να συζητήσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας που αποτελούν ακόμη αγκάθι για τη δεύτερη διαπραγμάτευση, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ μαζί με τα αντισταθμιστικά μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση.

Στο εργασιακό, διαψεύστηκε άλλη μια ελπίδα που έχει καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες ότι το θέμα θα μπορούσε να αναβληθεί, αφού το ΔΝΤ ζητεί αλλαγές που υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και άρα πρέπει να αναζητηθούν μαζί με τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για το 2019.

Οι θεσμοί ξεκαθάρισαν χθες ότι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας ήταν και παραμένουν θέμα της δεύτερης αξιολόγησης.

Συνεπώς, θα πρέπει να αποφασιστούν άμεσα για να υπάρξει τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Η συζήτηση για τα πρόσθετα μέτρα από το 2019 βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ακόμη δεν έχει κλείσει ούτε το πού θα βρεθεί το αφορολόγητο μετά τη νέα περικοπή του, αλλά ούτε το ύψος και το βάθος των συντάξεων που θα υποστούν περικοπές.

Το ίδιο πρώιμη είναι ακόμη και η συζήτηση για τα αντισταθμιστικά μέτρα που το οικονομικό επιτελείο θέλει να εφαρμόσει ταυτόχρονα από τον μεθεπόμενο χρόνο.

Πάντως, τα πρόσθετα μέτρα βρίσκονται εκτός της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

              Συνεδρίαση του Euro Working Group

Μετά την απόφαση για παραμονή τους στην Αθήνα είναι δεδομένο ότι τόσο ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, Γιώργος Χουλαράκης, όσο και επικεφαλής των ομάδων των θεσμών θα συμμετέχουν στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group, μέσω τηλεδιάσκεψης από την Αθήνα.

Στόχος είναι να πειστούν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες και με τη σειρά τους να πείσουν και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι το θέμα της Ελλάδας προχωρά.

Ωστόσο, ακόμη και αν έχουμε τεχνική συμφωνία στο Eurogroup του Μαρτίου, ο δρόμος για τη συνολική συμφωνία θα είναι ακόμη μακρύς.

Σε κάποια επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να εγκριθούν τα μέτρα και τα αντίμετρα που συζητούνται τώρα με το ΔΝΤ.

Στη συνέχεια, θα πρέπει οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να πάρουν αποφάσεις για την εξέλιξη των πρωτογενών πλεονασμάτων και την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να έρθει και η δόση από το δάνειο του ESM που εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Share it:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Post A Comment:

0 comments: