Εδώ Ακούμε Την Καλύτερη Μουσική Της Πόλης! Ακούμε FRESH RADIO Athens
Αν θέλεις να ενεργοποιηθεί ο player και να ακούσεις το καλύτερο iRadio της πόλης απλά πάτα play !

Τι αλλάζει σε Ευρώπη και Βρετανία μετά το Brexit

Share it:
Το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον γεγονός από εχθές μετά την επιστολή της Τερέζα Μέι στον Ντόναλντ Τουσκ με την οποία ενεργοποιείται το Άρθρο 50.

Η αντίστροφη μέτρηση για το πολυσυζητημένο Brexit έχει ξεκινήσει, ενώ η ολοκλήρωση διαδικασίας εξόδου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019. Και ενώ όλα δείχνουν να βαίνουν φυσιολογικά μέχρι στιγμής, οι Βρετανοί δείχνουν ανήσυχοι για την νέα τάση πραγμάτων που πρόκειται να κάνουν την εμφάνιση τους στην χώρα μόλις το Λονδίνο «λύσει» τους κάβους.

Oι συνέπειες του Brexit αναμένεται να στοιχίσουν ακριβά τόσο στους Βρετανούς όσο και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ μερικοί από τους τομείς που πρόκειται να δεχθούν αλλαγές είναι, σπουδές, γάμος, ταξίδια ακόμη και η σοκολάτα.

Γάμοι με Bρετανούς υπηκόους

Τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο περίπλοκα στο μέλλον για όσους Βρετανούς ή Βρετανίδες έχουν συντρόφους από χώρες της ΕΕ. Γιατί ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα έχουν αυτόματο δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία -και αντιστρόφως. Μια πιθανή διέξοδος για τα ζευγάρια θα είναι να παντρευτούν, ώστε να αποκτήσει και ο σύντροφος τη βρετανική υπηκοότητα. Αλλά οι βρετανικές Αρχές ενδέχεται να εξετάσουν εξονυχιστικά τα κίνητρα, αφού οι εικονικοί γάμοι που οργανώνουν εγκληματικές οργανώσεις είναι μεγάλο πρόβλημα στη Βρετανία.

Απολαύστε γνήσιο cheddar και φέτα

Φέτα από το Νιούκαστλ και ούζο από το Πόρτσμουθ: όσο κι αν φαίνεται αδιανόητο σήμερα, μετά το Brexit ίσως να είναι πραγματικότητα, αφού η Βρετανία μπορεί να εγκαταλείψει το σύστημα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης με το οποίο η ΕΕ προστατεύει μέχρι τώρα λογής τοπικά προϊόντα από τις απομιμήσεις.

Ταξίδια στο Λονδίνο με τη μισή ώρα αναμονής στον έλεγχο διαβατηρίων

Για πολλούς πολίτες της ΕΕ -μεταξύ των οποίων και αρκετοί συμπατριώτες μας, ακόμη και σε καιρούς κρίσης- οι αποδράσεις του Σαββατοκύριακου στο Λονδίνο είναι κάτι συνηθισμένο. Και μπορεί να υποχρεώνονταν μέχρι τώρα να κουβαλούν μαζί τους διαβατήρια (αφού το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκει στη Ζώνη Σένγκεν) και να στήνονται στην ουρά του ελέγχου διαβατηρίων στο Χίθροου ή το Γκάτγουικ (το queueing συγκαταλέγεται, άλλωστε, στα εθνικά σπορ της Βρετανίας), αλλά απολάμβαναν κάποια προνόμια έναντι ταξιδιωτών από άλλες χώρες: δεν υποχρεώνονταν να εκτελωνίσουν ό,τι κουβαλούσαν μαζί τους, ούτε υπήρχε όριο στις ποσότητες αγαθών που μπορούσαν να μεταφέρουν για προσωπική χρήση.

Αυτά, όμως, θα αλλάξουν, αφού μία από τις βασικές υποσχέσεις των οπαδών του Brexit ήταν η ανάκτηση του ελέγχου των συνόρων τους. Πράγμα που σημαίνει ότι και οι πολίτες της ΕΕ μπορεί να υποβάλλονται μελλοντικά σε εξονυχιστικούς ελέγχους, με τον χρόνο αναμονής να εκτοξεύεται από τα 25′ σήμερα στα 45′, που ισχύει για όλους τους άλλους.

Σπουδές στο Κέμπριτζ

Για πολλούς νεαρούς Ευρωπαίους η καλύτερη περίοδος της φοιτητικής τους ζωής είναι η φοίτηση για ένα-δύο εξάμηνα σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού μέσω του προγράμματος «Erasmus», που ισχύει εδώ και 30 χρόνια.

Αλλά με το Brexit η συμμετοχή της Βρετανίας στο πρόγραμμα αυτό δεν είναι πλέον σίγουρη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελβετίας, την οποία απέκλεισε η ΕΕ το 2014 από το πρόγραμμα, όταν θέσπισε περιοριστικά μέτρα στην ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών της ΕΕ.

Αλλά και για τους εγγεγραμμένους στα βρετανικά πανεπιστήμια Ευρωπαίους φοιτητές αναμένεται να δυσκολέψουν τα πράγματα. Μέχρι τώρα πλήρωναν τα ίδια δίδακτρα με τους ντόπιους, αλλά στο μέλλον αυτό μπορεί να αλλάξει. Για παράδειγμα οι Κινέζοι και οι Αμερικάνοι πληρώνουν τριπλασια δίδακτρα σε σχέση με τους πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ.

Αγροτικές επιδοτήσεις

Η ΕΕ είναι, μεταξύ άλλων, μια τεράστια μηχανή αναδιανομής, αφού από τις εισφορές των κρατών-μελών χρηματοδοτούνται προγράμματα επιδοτήσεων για αγρότες, ερευνητές ή υπανάπτυκτες περιφέρειες. Από αυτά τα προγράμματα επωφελήθηκαν επί δεκαετίες και οι Βρετανοί, λαμβάνοντας ετησίως κάπου τέσσερα δισ. λίρες από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.

Οι υποστηρικτές του Brexit είχαν υποσχεθεί πριν από το δημοψήφισμα ότι η απώλεια χρηματοδότησης θα αντισταθμιστεί, αλλά στο μεταξύ έχουν αρχίσει να κάνουν νερά. Ο υπουργός Οικονομικών Χάμοντ είπε στους Βρετανούς αγρότες ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι το 2020…

Πληρώστε στο νοσοκομείο με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας

Η παραμονή σε νοσοκομείο του εξωτερικού σπάνια περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό των διακοπών. Αλλά οι πολίτες της ΕΕ διευκολύνονται σε κάποιο βαθμό με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας. Η κάρτα αυτή προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή του κατόχου σε μια από τις χώρες της ΕΕ, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.

Οι Βρετανοί θα χάσουν σύντομα αυτό το προνόμιο. Ο Guardian καθησυχάζει, πάντως, τους αναγνώστες του με το γνωστό βρετανικό φλέγμα: μέχρι το Brexit υπάρχουν ακόμη «πολλοί απλοί τρόποι να καταλήξει κανείς στο νοσοκομείο, π.χ. στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ίμπιζα, το Άμστερνταμ ή την Αγία Νάπα στην Κύπρο».

Σοκολάτες σε κανονικό μέγεθος

Πολλοί λάτρεις της βρετανικής σοκολάτας έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν τις συνέπειες του Brexit. Η σοκολατοποιία Mondelez μείωσε τον αριθμό των τριγώνων στις σοκολάτες Toblerone που διατίθενται στη βρετανική αγορά, ενώ ετοιμάζεται να μικρύνει και τις σοκολάτες Cadburry. Κι αυτό γιατί ακρίβυνε η προμήθεια συστατικών όπως το κακάο από το εξωτερικό, αφού έπεσε η αξία της λίρας μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Τι συνέπειες θα έχει το Brexit στην Ελλάδα

«Το βάθος και το εύρος των συνεπειών του Brexit σαφώς θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Στη δήλωσή του αναφέρεται στους κινδύνους που θα προκύψουν, σημειώνοντας: «Η προοπτική και μόνο μιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από τους προηγούμενους εννέα μήνες που πραγματοποιήθηκε το βρετανικό δημοψήφισμα έδειξε να προβληματίζει εντονότατα το σύνολο της ΕΕ. Το βάθος και το εύρος των συνεπειών του Brexit σαφώς θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, ως ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενους κινδύνους σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά το πρακτικό μέρος των σχέσεων Ε.Ε. και ΗΒ στη μετά την έξοδο εποχή. Το δεύτερο αφορά τον κίνδυνο για την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή το Brexit. Οφείλουμε, λοιπόν, ως επιχειρηματική κοινότητα να απευθύνουμε κάλεσμα στις Ευρωπαϊκές ηγεσίες να αντιμετωπίσουν αυτό τον κίνδυνο. Προστατεύοντας τις θεμελιώδεις αξίες στις οποίες στηρίχθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η ενιαία αγορά.

Εμπορικές συναλλαγές

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά σε αξία τα 2 δισ. ευρώ (1,70 δισ. λίρες). Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο κατέλειπε έλλειμμα ύψους 115,99 εκατ. λιρών. Η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016 ανήλθε στα 793,32 εκατ. λίρες, ενώ η αξία των ελληνικών εισαγωγών από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε 909,33 εκατ. λίρες.

Ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα

Επομένως, η υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ που εκτιμάται ότι θα συντελεστεί λόγω του Brexit θα κάνει ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα για τους Βρετανούς, κάτι που σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, θα έχει συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές.

Επιπτώσεις σε τουρισμό και τράπεζες

Και στον τουρισμό αναμένεται μείωση του αριθμού των τουριστών προς την Ελλάδα. Η σημασία της βρετανικής αγοράς είναι καίρια για τον ελληνικό τουρισμό δεδομένου του μεγάλου μεγέθους της (2,4 εκατ. επισκέπτες/2 δισ. ευρώ έσοδα το 2015). Επίσης, προβλήματα θα υπάρξουν στις τράπεζες λόγω της μείωσης της αξίας του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών από τοποθετήσεις σε βρετανικές τράπεζες, ενώ ακόμη δεν είναι γνωστό τι θα συμβεί με τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εργαζομένους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κίνδυνος για τις εξαγωγές

Ο ΣΕΒ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξουν συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές στη Βρετανία.

Η συγκεκριμένη χώρα είναι στην έβδομη θέση των εξαγωγικών προορισμών της Ελλάδας. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Βρετανία φτάνουν 1 δισ. και οι εισαγωγές τα 1,2 δισ., για το 2016. «Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει την αποτελεσματική πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων σε μια παραδοσιακή εξαγωγική αγορά, η απώλεια της οποίας θα σημαντικές επιπτώσεις σε τομείς, όπως τα βιομηχανικά προϊόντα (€350εκ περίπου), τα χημικά (€200εκ περίπου), τα τρόφιμα (€350εκ περίπου) κ.α.», επισημαίνει ο ΣΕΒ σε κοινή ανακοίνωση με την BusinessEurope, την Ενωση των Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων της Ευρώπης.
Share it:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Post A Comment:

0 comments: