Εδώ Ακούμε Την Καλύτερη Μουσική Της Πόλης! Ακούμε FRESH RADIO Athens
Αν θέλεις να ενεργοποιηθεί ο player και να ακούσεις το καλύτερο iRadio της πόλης απλά πάτα play !

Έφυγε από τη ζωή η Τρίσα Μπράουν

Share it:
 «Η Τρίσα Μπράουν, γεννήθηκε το 1936, απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών, στις 18 Μαρτίου στο Τέξας» γνωστοποίησε σήμερα με ανάρτηση στο Twitter, η Trisha Brown Dance Company.

Γεννήθηκε το 1936 στα βόρεια της πολιτείας της Ουάσινγκτον και έκανε από μικρή μαθήματα μπαλέτου.

Η Τρίσα Μπράουν θεωρήθηκε και όχι άδικα, η τελευταία πρωτογενής δημιουργός.
Η μείζων χορογράφος του 20ού αιώνα, έζησε μια λαμπρή καριέρα μέσα στην οποία αποκάλυψε όλες τις διαφορετικές όψεις μιας μοναδικής δημιουργικότητας με τεράστιο εύρος και μεγάλη αντοχή στο χρόνο.

Τον Ιανουάριο του 2013, η Τρίσα Μπράουν παρουσίασε στην Aκαδημία του Μπρούκλιν τα «Ι’m going to toss my arms-If you catch them they’re yours» και «Les Yeux et l’ ame» (σουίτα από την όπερα του Ραμό “Πυγμαλίων”).
 Με αυτά τα έργα η θρυλική Αμερικανίδα χορογράφος αποχαιρέτησε το κοινό πριν αποσυρθεί.

H Τρίσα Μπράουν ήταν μια εξερευνήτρια του χορού, εφευρέτης μιας κίνησης που ταρακούνησε τα θεμέλιά του. Μετά την εμφάνισή της στο στερέωμα του χορού, τίποτα δεν έμεινε ίδιο.
Πήγε στην Καλιφόρνια για να μελετήσει το σύγχρονο χορό και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1961.

Εκεί γνωρίστηκε  με τον Robert Dunn, ένα μουσικό από το στούντιο χορού του Merce Cunningham, ο οποίος ενδιαφερόταν να εφαρμόσει τις μουσικές ιδέες του John Cage στο χορό.
Η έντονη και δυναμική κινησιολογία που χρησιμοποιούσε στα έργα της, οδηγούσε τους χορευτές σε κατάσταση λιποθυμίας.

Η αφηρημένη αισθητική και η συναισθηματική αφήγηση καθόριζαν τα έργα της.
Τον Ιούλιο του 1962, η Μπράουν και άλλοι σπουδαστές παρουσιάζουν την περφόρμανς «Concert of Dance No 1». Αυτή η παράσταση ήταν η κρίσιμη καμπή, όχι μόνο για την Μπράουν, αλλά και για την ιστορία του χορού.
Η Judson Dance Theater, αυτή η χαλαρή κολεκτίβα χορού, βρέθηκε στο επίκεντρο της αβάν γκαρντ σκηνής και στα κινήματα που καθόριζαν την καλλιτεχνική κίνηση της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του ’60 και σηματοδότησαν με την εμφάνισή τους αυτό που σήμερα ονομάζουμε μεταμοντέρνο χορό.

Η Τρίσα Μπράουν πρωτοστατούσε στους πειραματισμούς της εποχής της, εξερευνώντας τα αχαρτογράφητα ύδατα γύρω από το χορευτικό θέαμα, που ανέδειξαν το απλό, καθημερινό σώμα, ένα σώμα «δημοκρατικό» και ανυπάκουο.

Και είναι οι πειραματισμοί αυτοί που την οδήγησαν στο να διαμορφώσει και να αναδείξει το εμβληματικό της λεξιλόγιο, συνώνυμο της διαρκούς ροής, που μαγνητίζει και γοητεύει με αιωρήσεις, πτήσεις και ανυψώσεις, στο απόγειο της πολυπλοκότητας, που αφήνει μέχρι σήμερα τον θεατή άφωνο.

«Αποφάσισα ότι πρέπει η δομή του χορού να είναι τόσο ορατή, όσο ο ίδιος ο χορός», έλεγε η Μπράουν. Έτσι, το 1970 ίδρυσε τη δική της ομάδα.
Πειραματίστηκε με το ανθρώπινο σώμα σε σχέση με την αρχιτεκτονική και τη γεωμετρία και συνεργάστηκε με σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο των εικαστικών και της μουσικής.
Μέλος της αβάν γκαρντ σκηνής της Νέας Υόρκης, δημιούργησε ένα ρεπερτόριο βασισμένο στην αυστηρότητα της δομής και στην ευλυγισία της κίνησης. 
Share it:

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Post A Comment:

0 comments: