Εδώ Ακούμε Την Καλύτερη Μουσική Της Πόλης! Ακούμε FRESH RADIO Athens
Αν θέλεις να ενεργοποιηθεί ο player και να ακούσεις το καλύτερο iRadio της πόλης απλά πάτα play !

«Έφυγε» η πρόεδρος της επιτροπής απονομών βραβείων Νόμπελ Ειρήνης

Share it:
Την τελευταία της πνοή άφησε χθες, Κυριακή σε ηλικία 65 ετών η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ, Κάσι Κούλμαν Φάιβ, που απονέμει κάθε χρόνο το Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή.

Η Κούλμαν Φάιβ έπασχε από το 2014 από καρκίνο στο στήθος.

Γεννημένη το 1951 στο Όσλο, διετέλεσε βουλευτής (1981-97), πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος (1991-94) και υπουργός (1989-90) προτού ξεκινήσει σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα. Εισήλθε για πρώτη φορά στην επιτροπή Νόμπελ το 2003.

Είχε διαδεχθεί τον Μάρτιο του 2015 στην προεδρία της επιτροπής τον πρώην πρωθυπουργό Τόρμπγερν Γιάγκλαντ και είχε ανακηρυχθεί από το περιοδικό Forbes μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Έπειτα από πολλές αμφιλεγόμενες επιλογές επί εποχής Γιάγκλαντ (Μπαράκ Ομπάμα το 2009, Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012), η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ υπό την προεδρία της Κούλμαν Φάιβ έδωσε το βραβείο σε δύο εύθραυστες διαδικασίες ειρήνης εντελώς πραγματικές: στη δημοκρατική μετάβαση στην Τυνησία και στον αφοπλισμό των μαρξιστών ανταρτών στην Κολομβία.

Η νορβηγίδα πρωθυπουργός Έμα Σόλμπεργκ απέτισε φόρο τιμής σε έναν δυνατό και «ζεστό άνθρωπο« που έγινε «παράδειγμα για πολλές νέες γυναίκες».
Share it:

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Post A Comment:

0 comments: